معنای نام چلنیوم و تاریخچه ساخت آن
چلنیوم ( channelium) از ترکیب دو کلمه channel + aluminium تشکیل شده است. دلیل این نامگذاری یک به دلیل جنس آلومینیوم است که در ساخت آن بکار میرود و دوم کاربرد کلمه channel که در زبان لاتین به جسم u شکل اتلاق میشود و از آنجا که حروف و اشکال بعد از چسباندن نوارلبه به کناره ها، شکل u مانند میگیرند به آنها channel میگویند. با توجه به توضیحات بالا اسم این جسم چنلیوم است ولی در ایران به نام چلنیوم مطرح است.
این محصول نخستین بار در سال ۲۰۰۰ میلادی، توسط یک شرکت اسپانیایی به نام mci به وسیله آلیاژ آلومینیوم ساخته شد و به صورت ورقهای با سطح آینه مشابه فلز استیل وارد بازار شد. شرکت mci این محصول را با نام تجاری آلوراپید (alurapid) وارد بازار نمود. در ایران چنانچه نام alurapid یا made in spania روی محصول حک شده باشد نشان دهنده این است که این محصول مربوط به شرکت mci است.
انواع تابلوهای چلنیوم
تابلو چلنیوم در سایزهای 7،9،11 سانتیمتر با رنگهای جیوهای، طلایی و مشکی در بازار موجود است. در حال حاضر در ایران به غیر از برند اسپانیایی alurapid که گرانترین آن نیز میباشد، نوع تایوانی آن با نام تجاری aluband و انواع چینی آن با نامهای تجاری آلوشاین (alushine) ،آلوتیپ (alutape) ،سهند(sahand) و غیره موجود است.
تفاوت چلنیوم اصلی نسبت به چلنیوم متفرقه موجود در بازار در موارد زیر است:
چلنیوم اصلی از لبه ضخیمی معادل 2.8 میلیمتر تشکیل شده است و به همین علت از استحکام خوبی بخصوص در حروف بزرگ و درشت، برخوردار است. به همین دلیل تابلو سازهای باتجربه برای ساخت حروف درشت و بزرگ حتما از چلنیوم اصل استفاده میکنند. محصولات متفرقه لبه نازکی دارند به راحتی تغییر شکل مییابند و میتوانند برای ساخت حروف کوچک مورد استفاده قرار گیرند.
تفاوت دیگر جنس اصل از باقی جنسها مقاومتش نسبت به تغییرات جوی و اشعه آفتاب است به نحوی که با گذشت زمان تغییر رنگ نمیدهد.
رنگ و اندازه تابلوهای چلنیوم
مارکهای مختلف رنگها و اندازههای متفاوتی دارند که ما اینجا اصلیترین و معروفترین برند تابلوی چلنیوم یعنی برند alurapid را مورد بررسی قرار میدهیم. در ایران رنگهای نقرهایی، مشکی و طلایی از این برند موجود است و اندازههای 9 سانت و درصد کمی هم 11 سانت موجود میباشد.
همانطور که قبلا اشاره شد در مارکهای متفرقه ابعاد کمتر موجود است که برای ساخت حروف کوچک از آن استفاده میشود یکی از این ابعاد اندازه 7 سانت است.
مراحل ساخت تابلوی چلنیوم
در ابتدا حروف مورد نظر در برنامه کرل دراو coreldrow و یا برنامه اتوکد autocad طراحی میشود (هم از لحاظ نوع فونت و هم از لحاظ ضخامت). پس از پایان این مرحله، طرح بر روی صفحه پلکسی گلس plexi glass لیزر میشود.
قابل ذکر است که پلکسی گلس نوعی پلاستیک با ظاهری شبیه به شیشه میباشد که از مقاومت بیشتری نسبت به شیشه برخوردار است و رنگ ها و جنس های مختلف دارد به دلیل مقاومت بالای این محصول، برش آن از طریق دستگاه لیزر صورت میپذیرد.
حال برمیگردیم به مراحل ساخت حروف. پس از اتمام مرحله برش حروف، نوبت به چسباندن لبه چلنیوم به قطعات برش خورده از جنس پلکسی گلس میشود. پس از آماده سازی لبه حروف و لبه چلنیوم، آن را بر روی میز آهنی با آهنرباهای مخصوص ثابت و جذب یکدیگر میکنند و با چسب 1-2-3 و اسپری، لبه تابلو چلنیوم را به پلکسی میچسبانند.
حال نوبت به زیرسازی حروف میرسد که برای این کار از ورقهای pvc با ضخامت 8 و 10 میلیمتر استفاده میشود. ابعاد این ورق 120-240 سانتیمتر میباشند. این ورقها در مقابل گرما و سرما و اشعه خورشید و آب مقاوم است. برای زیرسازی، حروف ساخته شده را بر روی ورق pvc قرار میدهند و دور آنرا خط کشی میکنند و بوسیله اره برقی برش میزنند.
توجه به این نکته لازم است که دستگاه چلنیوم ساز برای مراحل خم کردن، قوس و شیار بر روی لبه تابلو و به صورت کامپیوتری انجام میشود ولی از آنجا مه این دستگاه برای حروف لاتین طراحی شده، در اجرای حروف فارسی اشکالاتی ایجاد میکند و ممکن است لبه چلنیوم دچار خط و خش شود. در جاهایی که از دستگاه چلنیوم ساز استفاده نمیشود تمامی مراحل کار توسط استادکار ماهر صورت میپذیرد.
نحوه سیم کشی و تقسیم جریان
پس از برش PVC ، لامپهای SMD روی سطح PVC چسبیده میشود. برای اینکار ابتدا سطح PVC باید کاملا تمیز شود سپس محافظ چسب پشت SMD ها را جدا میکنند و لامپها را با فواصل بین 3 الی 4 سانت میچسبانند تا جایی که تمام سطح PVC را بپوشاند. لامپها از قطبهای مثبت و منفی تشکیل شده است و برای روشنایی لازم است که سیمهای مثبت با هم و سیمهای منفی با هم سری شوند.
پس از تست روشنایی، حروف بر روی PVC قرار میگیرد و با پیچهای کوچک بهم متصل میشوند.
منبع : گروه تولیدی ایمن نورتاب