سیستم پنوماتیکی چیست؟

هوایی که به رایگان در اطراف ما وجود دارد، علاوه بر اینکه آن را تنفس می‌کنیم به ما در صنایع گوناگون به روش‌های متفاوت کمک می‌کند. هوای اطراف ما هم به صورت کم فشار و غیر متراکم و هم به صورت پر فشار و متراکم برای ما در صنعت کاربرد دارد. در این مقاله به استفاده از نوع متراکم و پر فشار هوا در سیستم‌های پنوماتیکی می‌پردازیم. واژه‌ی پنوماتیک (Pneumatics) همانند واژه‌ی هیدرولیک، ریشه‌ای یونانی دارد و در زبان یونانی این کلمه به معنای باد یا نفس است. اما در صنعت این واژه به معنای استفاده از هوای فشر‌ده برای انتقال نیرو اطلاق می‌شود. در سیستم‌های پنوماتیکی هوا توسط کمپرسور فشرده شده و در سیستم مصرف می‌شود. در سیستم‌های پنوماتیکی هوایی که در اطراف ما به رایگان وجود دارد توسط کمپرسور مکیده شده و با صرف انرژی مکانیکی کاملا فشرده و متراکم می‌شود. سپس این هوای فشرده که برای استفاده در سیستم آماده شده است به داخل سیستم هدایت می‌شود و توسط عملگرهای موجود در سیستم در مکان مناسب مصرف می‌شود.

تاریخچه‌ی سیستم‌های پنوماتیکی

با جستجو در تاریخ به وجود سر نخ‌هایی درباره‌ی استفاده از سیستم‌های پنوماتیکی در قرن اول می‌رسیم. این سر نخ‌ها در نوشته‌ها و یادداشت‌های " Hero of Alexandria "ریاضیدان یونان باستان که درباره‌ی اختراعات خود که از بخار یا باد استفاده می‌کرد، مشاهده می‌شود. پس از او فیزیکدان آلمانی " اتو فون گوریکه" که در سال‌های 1602 تا 1686 می‌زیست، توانست پمپ خلا را اختراع کند. با گذشت زمان و پیشرفت‌هایی که در همه‌ی زمینه‌ها حاصل شد، علم پنوماتیک و استفاده از سیستم‌های پنوماتیکی از این جریان بی تاثیر نماند و روز به روز مجهزتر و پیشرفته‌تر در صنایع گوناگون استفاده شد.
بیشتر بدانید: در کنار سیستم‌های پنوماتیکی، سیستم‌های هیدرولیکی نیز وجود دارند که کاربردهای مختص به خود را دارد. ما در مقاله مربوطه تمامی توضیحات لازم را درباره با این نوع سیستم هم داده‌ایم. در صورت تمایل می‌توانید پس از خواندن این نوشته برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله‌ی سیستم‌های هیدرولیکی را بخوانید.
 

اجزای تشکیل دهنده‌ی سیستم‌های پنوماتیکی

:سیستم‌های پنوماتیکی از پنج قسمت اصلی تشکیل شده‌اند که به معرفی هر یک می‌پردازیم

1. کمپرسور

کمپرسور وظیفه دارد تا با مکیدن هوای اطراف خود به داخل مخزن، پس از صرف کار مکانیکی به کمک موتورهای احتراق داخلی یا موتورهای الکتریکی، آن را فشرده کند و پس از افزایش فشار هوا آن را به داخل سیستم هدایت کند.
کمپرسور سیستم پنوماتیکی
 

2. مخزن هوا

پس از فشرده سازی و افزایش فشار هوا توسط کمپرسور، این هوا یه طرف مخازن هوا هدایت میشود. در مخازن هوای فشرده شده برای اینکه در ادامهی سیستم مصرف شود، خنک می‌شود و هم چنین به دلیل وجود رطوبت و ذرات گرد و غبار در هوای اطراف یا حتی وجود روغن، لازم است که به صورت کاملا تمیزو خشک وارد مدار سیستم شود.
مخزن هوا
 

3. شیرهای کنترل

هوای پر فشار برای استفاده‌ی بهتر باید به طور کنترل شده مصرف شود. به همین دلیل از شیرهای کنترل با وظیفه‌ی مسدود کردن، راه دادن و با به طور کلی تعیین و تغییر جهت جریان هوای فشرده، استفاده می‌شود. تحریک شیر‌های کنترل می‌تواند به یکی از روش‌های دستی، پدالی، مغناطیسی یا الکتریکی انجام شود.
شیرهای کنترل
 

4. شلنگ‌ها

هوای فشرده توسط شلنگ‌های پنوماتیک از کمپرسور به مخازن و از مخازن به سمت عملگرها هدایت می‌شود. این شلنگ‌ها بسیار انعطاف پذیر است و از جنس‌های مختلفی نظیر پلی اورتان، پلی اتیلن یا پلی آمید در رنگ‌های مختلف ساخته می‌شود.
شلنگ سیستم پنوماتیکی

5. عملگرها

در انتهای سیستم‌های پنوماتیک عملگرها قرار دارند که با تبدیل انرژی هوای فشرده به انرژی مکانیکی، عملی را انجام می‌دهند. سیلندرها و موتورها عملگرهایی هستند که باعث ایجاد حرکت می‌شوند.عملگرها به طور کلی در سه دسته تقسیم بندی می‌شوند:
عملگرهای سیستم پنوماتیکی

• عملگرهای خطی

این عملگرها برای تبدیل انرژی پنوماتیکی به حرکت خطی استفاده می‌شود.
 

• عملگرهای چرخشی

تبدبل انرژی پنوماتیکی به حرکت چرخشی یا دوار به وسیله‌ی این عملگرها اتفاق می‌افتد.
 

• عملگرهای کنترل جریان

این عملگرها شیرهایی که برای باز و بسته شدن جریان مایع یا گاز استفاده می‌شوند را کنترل می‌کنند.
 

نحوه‌ی عملکرد سیستم‌های پنوماتیکی

هر یک از اجزایی که در بالا معرفی شدند، در عملکرد سیستم‌های پنوماتیک نقش مهمی ایفا می‌کند. هوا توسط کمپرسور مکیده و با انجام کار مکانیکی متراکم می‌شود. سپس از طریق شلنگ به درون مخازن هدایت می‌شود تا در آنجا ذخیره شود و هم چنین برای انتقال به مدار باید خنک، تمیز و خشک شود و عاری از هر گونه آلودگی، روغن و رطوبت شود. در ادامه هوا از طریق شلنگ‌ها به سمت شیرهای کنترل فشار می‌رود و بعد از آن به سمت عملگر‌ها جریان می‌یابد. انرژی پنوماتیکی در عملگرها به شیوه‌های مختلفی مصرف می‌شود. اما برای اینکه عملگرها با بالاترین توان و بازدهی فعالیت کنند، می‌بایست که همواره هوای پر فشار و متراکم به آن‌ها وارد شود.
نحوه کار سیستم های پنوماتیکی
 

موارد استفاده از سیستم‌های پنوماتیکی

با اتصال اجزای مختلف سیستم‌های پنوماتیکی به یک دیگر می‌توان سیستم‌ها و دستگاه‌های متنوعی بر پایه‌ی پنوماتیک ساخت. اما به طور کلی از سیستم‌های پنوماتیکی در مواردی استفاده می‌شود که نیرو و دقت بالا مورد نیاز نیست. اما در مقابل چنانچه به عکس العمل سریع در عملگرها نیاز باشد، استفاده از این سیستم بسیار پر کاربرد خواهد بود. به عنوان مثال امروزه برای تست سوراخ نبودن بدنه‌ی هواپیما، فشار باد را میان جداره های بدنه اعمال می کنند. در صورتی که افت فشار اتفاق بیفتد، یعنی جایی از بدنه سوراخ است و نیاز به تعمیر دارد. برخی از مثال‌هایی از استفاده‌ی این سیستم در صنعت عبارتند از:
 
• استفاده در مکانیزم ترمز خودرو‌های سنگین و قطارها
• چرخاندن، برگرداندن و ایجاد تحرک در قطعات صنعتی
• اعمال فشار برای کشش آهن یا فلزات دیگر و تخلیه کوره ها در صنایع متالورژی
• انتقال حرکت و نیرو در ماشین تراشکاری CNC و نظیر این دستگاه‌ها

مزایای سیستم‌های پنوماتیکی

این سیستم‌ها به دلیل مزیت‌هایی فوق العاده‌ای که دارند، بسیار زیاد پر کاربرد هستند. برخی از این مزایا عبارتند از:
 
• در دسترس بودن کافی و رایگان هوا در همه جا
• قیمت مناسب در راه اندازی و تعمیر این سیستم
• نبود خطر انفجار و آتش سوزی برای هوای فشرده و عدم نیاز به تاسیسات حفاظتی
• استفاده از این سیستم به دلیل پاکی و تمیزی هوا به نسبت هیدرولیک در صنایعی که تمیزی و پاکیزگی حائز اهمیت است
• هدایت هوای فشرده به تمامی نقاط مورد نظر با کم‌ترین محدودیت
• قابلیت کنترل میزان سرعت و نیرو

معایب سیستم‌های پنوماتیکی

• هوای فشرده شده در هنگام خروج از سیستم دارای صدای زیادی است.
• برای ایجاد قدرت‌های خیلی بالا نسبت به هیدرولیک مقرون به صرفه نیست.
• امکان ایجاد سرعت ثابت و یکنواخت با توجه به تراکم پذیری هوا وجود ندارد.
• استفاده از این سیستم در محیط‌های خیلی آلوده و مرطوب سبب خرابی قطعات سیستم می‌شود.
 

نگهداری از سیستم‌های پنوماتیکی

با رعایت یک سری اصول ساده و ابتدایی می‌توان از سیستم‌های مختلف در برابر آسیب و خراب شدن جلوگیری کرد. در سیستم‌های پنوماتیکی در صورت عدم نگهداری صحیح، امکان آسیب دیدن بسیار جدی به اجزای اصلی سیستم وجود دارد. از این رو برای نگهداری سیستم‌های پنوماتیکی نکات مهمی وجود دارد که عبارتند از
 

• از تجهیزات جانبی که مربوط به پنوماتیک نیست، استفاده نشود.
• ابزارهای پنوماتیکی همواره روغن کاری و تمیز شود.
• هنگام جابجایی یا اتمام کار، شلنگ هوا بسته شود.
• درستی عملکرد فشار سنج‌های موجود روی مخزن هوا، مرتبا بررسی شود.
• موتور الکتریکی یا احتراق داخلی کمپرسور به صورت دوره‌ای بررسی شود.
• سیستم شروع به کار و ایستادن از کار کمپرسور به طور مداوم بررسی شود تا از افزایش فشار بی رویه‌ی هوا و ترکیدن مخازن جلوگیری شود.
• به طور پیوسته ابزار‌های پنوماتیک بررسی شوند تا از عدم مسدود شدن یا فشرده شدن آن‌ها اطمینان حاصل شود.
• از شلنگ‌های مخصوص پنوماتیک استفاده شود و سلامت شلنگ‌ها از نظر مسدود یا سوراخ نبودن بررسی شود.
 
 

۲۶ مرداد ۱۴۰۰
جویشگر


محصولات مشابه
  • تیلر 10 اسب تقویت شده دیزلی مزرعه

    تیلر 10 اسب تقویت شده دیزلی مزرعه

    بازرگانی اعتصامی نمایندگی معتبر فروش ادوات و ماشین آلات و تیلر کشاورزی خوش ساخت با قیمت باورنکردنی به همراه تخفیف ویژه انواع تیلر کولتیواتورهای تقویت شده: 14 اسب /8 اسب بنزینی/7 اسب بنزینی/10 اسب دیزلی/5.5 اسب دیزلی قدرت و عملکرد قوی با کارایی بسیار راحت برنامه‌ریزی مالی با خرید اقساطی تیلر امکان دریافت وام با معرفی نامه از جهاد کشاورزی صرفه جویی در وقت سرویس و نگه داری آسان نام محصول: تیلر کلتیواتور کاما 10 اسب دیزلی مزرعه سبز قدرت: 10 اسب بخار برند: مزرعه سبز KRB انتقال نیرو از گیربکس دنگ فنگ با 6 ماه گارانتی شاسی تقویت شده با یک سال گارانتی قدرت: 10 اسب بخار 40 پره (تیغه) فولادی سیستم :هندلی/استارتی دارای سند مالکیت و کارت سوخت با چرخ سفارشی و ابعاد لاستیک 500.12 ایران یاسا مونتاژشده در شرکت مزرعه قابلیت نصب: بارکش، سمپاش، گاوآهن، روتاری و تنظیم ارتفاع فرمان ارسال به اقصی نقاط سراسر کشور با تحویل فوری هم الان تلفن را بردارید و با کارشناسان فروش بازرگانی اعتصامی تماس بگیرید تا علاوه بر اطلاعات بیشتر در خصوص قیمت تیلر کولتیواتورهای تقویت شده، یک مشاوره تخصصی رایگان پیش از خرید هم به شما هدیه دهند.

    ماشین‌آلات اصفهان
  • قیمت دستگاه قالیشور اتوماتیک ریلی+فروش دستگاه قالیشور اتوماتیک+دستی

    قیمت دستگاه قالیشور اتوماتیک ریلی+فروش دستگاه قالیشور اتوماتیک+دستی

    ماشین سازی ارابه ایلقار تولید کننده انواع دستگاه ها و ماشین الات قالیشویی تنها دستگاه قالی شور با امکان شستشوی اسلامی در ایران و دقت فوق العاده در شستشوی فرش و دستگاههایی کاملا هوشمند به شماره ثبت 16064 ( انواع قالیشور اتوماتیک ریلی ، قالیشور اتوماتیک 4 کاره فول دارای برس مسواکی و شلاق زن و برس گرد دیسکی و دارای برس سیلندری و غلطک ابگیری ، تولید و صادرات انواع قالیشور های میزی چند کاره ، قالیشور 2 برسه و دوسیلندری و قالیشور غلطکی ، تولید انواع آبگیر و خشک کن های فرش و موکت و قالی و... لطفا جهت اخذ قیمت و شرایط اقساطی ابگیر لوله ای و دستگاه های قالیشویی با شماره های کارخانه تماس بگیرید کارخانه تبریز کیلومتر 1 جاده صوفیان ماشین سازی ارابه ایلقار 09143106137- 09141074817 - 04132841945- 04132841946

    ماشین‌آلات آذربایجان شرقی
  • دستگاه تمام اتوماتیک چاپ، برش و دوخت کیسه (مجهز به گریپر)

    دستگاه تمام اتوماتیک چاپ، برش و دوخت کیسه (مجهز به گریپر)

    با توجه به افزایش هزینه های نیروی انسانی و همچنین نیاز بازار به چاپ تک رنگ و چندرنگ، در سال 1394 دستگاه تمام اتوماتیک چاپ، برش و دوخت کیسه در سه سایز معمولی، عریض و فوق عریض طراحی و ساخته شد. از مشخصات منحصر به فرد این دستگاه، سرعت ثابت چرخش سیلندر کلیشه (متناسب با سرعت بخش برش و دوخت) است که این بر خلاف چاپ های موجود می باشد، چراکه در این دستگاه ها سیلندر کلیشه هنگام چاپ هر کیسه، توقف کوتاهی دارد و این توقف موجب کم رنگی قسمتی از چاپ روی کیسه می گردد. با توجه به اینکه در دستگاه حاضر، حرکت سیلندر کلیشه یکنواخت و مستمر است، کیفیت چاپ در آن بسیار بالا بوده و بدلیل استفاده از غلطک آنیلوکس نه تنها کیفیت آن از چاپ رول به رول موجود در بازار بالاتر است، بلکه مصرف رنگ و حلال در آن به میزان قابل ملاحظه ای کاهش یافته است. با توجه به استفاده از معادلات پیچیده ریاضی، نرم افزار دستگاه بگونه ای طراحی شده است که تمامی مراحل بصورت اتوماتیک انجام گرفته و نیاز به نیروی ماهر انسانی را مرتفع می نماید. همچنین در مواقع توقف - که بعضاً بدلیل پارگی نخ چرخ، توربافی کیسه و یا بنا به نیاز صورت میگیرد - سیستم آخرین چاپ را تکمیل نموده و در راه اندازی مجدد نیز پس از یکنواخت کردن مرکب، چاپ جدید را به روی کیسه منتقل می نماید، بطوریکه هیچ گونه ضایعات چاپ از قبیل کسری چاپ یا کم رنگی وجود نخواهد داشت. مصرف رنگ در این سیستم بقدری کاهش یافته که کیسه چاپ شده هنگام رسیدن به قسمت برش کاملاً خشک می باشد. در عین حال با توجه به عدم نیاز به توقف مستمر سیلندر کلیشه - که دارای اینرسی بسیار زیادی است - از موتوری با توان 30 درصد نمونه مشابه استفاده شده که موجب صرفه جویی قابل ملاحظه در مصرف انرژی و نیز هزینه اولیه دستگاه می گردد. از جمله مزایای این دستگاه می توان موارد زیر را برشمرد:
    •    عدم نیاز به تعویض سیلندر جهت طول های مختلف کیسه
    •    کیفیت بالای چاپ بدلیل عدم توقف سیلندر
    •    دقت بالا در برش طول کیسه های چاپ شده
    •    قابلیت خاموش کردن واحد چاپ جهت برش و دوخت رول های ساده و چاپ دار
    •    قابلیت چاپ و برش تا طول 180 سانتی متر
    •    قابلیت چاپ همزمان پشت و روی کیسه
    •    قابلیت ارتقاء بخش چاپ جهت افزودن واحد چاپ (رنگ) دوم
    •    کاهش 50 درصدی نیروی کار انسانی
    •    صرفه جویی 60 درصدی در مصرف رنگ، بدلیل بکارگیری غلطک آنیلوکس
    •    مجهز به پمپ و سیستم سیرکولاسیون رنگ
    •    تنظیم خودکار پارامترها به کمک محاسبات پیچیده ریاضی
    •    مجهز به PLC، HMI، اینورتر و سرووموتورهای Delta
    •    حذف کامل ضایعات چاپ هنگام توقف و راه اندازی مجدد

    ماشین‌آلات اصفهان
  • دستگاه موتور شویی و قطعه شویی

    دستگاه موتور شویی و قطعه شویی

    امروزه اکثر کارگاه ها و کارخانه های صنعتی جهت تولید، بازسازی و رنگ آمیزی انواع قطعات از دستگاه های شستشوی قطعات مدرن اتوماتیک و نیمه اتوماتیک جهت شستشو و آماده سازی سطوح و قطعات در مراحل مختلف فرآیند استفاده می کنند و با رعایت اصول محیط زیستی پاک ،قطعات را شستشو می دهند. همچنین اکثر کارگاه ها و کارواش ها ، نمایندگی های خودور تراشکاری ها ، تعمیرگاه های مجهز و کارخانه های صنعتی جهت تولید، بازسازی و رنگ آمیزی انواع قطعات از دستگاه های اتوماتیک و نیمه اتوماتیک جهت شستشو و آماده سازی سطوح و قطعات، در مراحل مختلف فرآیند استفاده می کنند و با رعایت اصول زیست محیطی ، قطعات را شستشو می دهند. این دستگاه قطعات موتور اتومبیل های دیزلی، بنزینی و همچنین قطعات آهن ، آلومینیوم ، چدن را تمیز می کند. دستگاه های قطعه شویی دارای مخزن آب بوده و از این آب به صورت مکرر استفاده می گردد و در نتیجه مصرف آب را بی نهایت کاهش می دهد . دستگاه قطعه شور صنعتی یک تجهیز صنعتی است که برای حذف روغن و گریس از سطح قطعات استفاده می‌شود. این دستگاه‌ها معمولاً در صنایع مختلف از جمله نیروگاه‌ها، صنایع پتروشیمی، صنایع غذایی و صنایع شیمیایی استفاده می‌شوند. دستگاه قطعه شور صنعتی معمولاً شامل فیلترها، ممبران‌ها، دستگاه‌های تصفیه آب و سایر تجهیزات مرتبط است که برای حذف روغن و براده استفاده می‌شوند. دستگاه قطعه شوی صندوقی مکعبی مدل AL1200 دستگاه قطعه شوی کشویی نیم دایره مدل AL1800 دستگاه اسید شویی صنعتی یک تجهیز صنعتی است که برای پاکسازی، تمیز کردن و حذف آلودگی‌های شیمیایی از سطوح مختلف استفاده می‌شود. این دستگاه‌ها معمولاً در صنایع مختلف از جمله خودروسازی، صنایع الکترونیکی، صنایع فلزی و صنایع شیمیایی استفاده می‌شوند. دستگاه اسید شویی صنعتی معمولاً شامل مخازن اسیدی، دستگاه‌های اسپری، دستگاه‌های خشک کن و سایر تجهیزات مرتبط است که برای پاکسازی و حذف آلودگی‌های شیمیایی از سطوح مختلف استفاده می‌شوند. این دستگاه‌ها معمولاً در خطوط تولید صنایع مختلف استفاده می‌شوند تا محصولات نهایی تمیز و بدون آلودگی شیمیایی تولید شوند. درآمد کارگاه قطعه شویی کارگاه‌های قطعه شویی می‌توانند منابع درآمد بسیار خوبی برای صاحبان کسب و کار باشند. با توجه به اهمیت قطعه شویی در صنعت تولید، تقاضا برای این خدمات بسیار بالا است و بنابراین قیمت‌های مناسبی برای این خدمات پرداخت می‌شود. ایجاد یک کارگاه قطعه شویی با توجه به هزینه‌های نسبتاً کمی که نیاز دارد، می‌تواند یک منبع درآمد پایدار و مطمئن برای صاحبان کسب و کار باشد. مزایای شغل قطعه شویی شغل قطعه شویی یکی از شغل‌های پردرآمد و پرمزیت در صنعت تولید و تعمیرگاهی است. تمیز کردن قطعات صنعتی و قطعات ماشین آلات سبک و سنگین باعث افزایش عمر مفید آنها و تسهیل و تسریع در شستشوی قطعات و تحویل به مشتری می‌شود. همچنین، قطعه شویی باعث کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری ماشین آلات می‌شود. افزایش عمر مفید ماشین‌آلات به معنای کاهش هزینه‌ها و افزایش سود است. بنابراین، انجام شغل قطعه شویی نه تنها برای کارگاه‌ها و کارخانه‌ها، بلکه برای تعمیرگاه ها و افراد نیز مزیت‌های بسیاری دارد. شرایط فروش اقساطی دایر است کارخانه تبریز 1 کیلومتر بعد از پلیسراه تبریز صوفیان ماشین سازی ارابه ایلقار

    ماشین‌آلات آذربایجان شرقی