سیستم هیدرولیکی چیست؟

همه‌ی ما موقعی که در مدرسه مشغول تحصیل و خواندن علوم متفاوت بودیم، حتما یک بار از خود پرسیده‌ایم که این علوم در کجا به درد ما می‌خورد؟ یا استفاده‌ی این علوم را کجا می‌توان به عینه مشاهده کرد؟ اکنون باید گفت همه‌ی آن علوم پایه و قوانین مرتبط با دانشمندان مفید و کاربردی است. در واقع علوم و اصول آن‌هاست که سبب اختراع سیستم‌ها و دستگاه‌های جدید می‌شود. برای مثال قوانین پاسکال که در گذشته‌های خیلی دور تالیف و ثبت شده است، اساس کار سیستم‌های هیدرولیکی است. واژه‌ی هیدرولیک (Hydraulic) که از ریشه‌ی هیدرو است، واژه‌ای یونانی است که به معنای جریان مایعات است. به طور کلی با شنیدن این واژه مفهوم مایع برای ما تداعی می‌شود. به عنوان مثال وقتی نام فرایند هیدروگرافی به میان می‌آید، ذهن ما به این نکته پی می‌برد که حتما فرایندی است که در آن استفاده از آب یا به طور کلی مایعات نقش مهمی ایفا می‌‎کند. در سیستم‌های هیدرولیکی به دلیل استعداد بالای آب در زنگ زدگی اجزای سیستم، از این مایع استفاده نمی‌شود. از این رو در بسیاری از صنایع از روغن به عنوان سیال مورد نیاز در این سیستم استفاده می‌شود.
 

تاریخچه‌ی سیستم هیدرولیکی

اصول کار سیستم‌های هیدرولیکی قوانین پاسکال است که این دانشمند قوانین را در سال 1650 میلادی بیان نمود. بعد از آن در سال 1795 اولین پرس هیدرولیکی آبی توسط یک مهندس مکانیک انگلیسی به نام جوزف براما ساخته می‌شود. پس از کشف روغن حاصل از نفت، این محصول جایگزین آب در سیستم‌های هیدرولیکی می‌شود و در ادامه با گذر زمان قطعات دقیق‌تر با آب بندی بهتر ساخته می‌شود که موجب افزایش استفاده از این سیستم‌ها  می‌شود.
سیستم های هیدرولیکی

 

اجزای تشکیل دهنده‌ی سیستم‌های هیدرولیکی

یک سیستم هیدرولیکی از چهار قسمت اصلی تشکیل شده است که عبارتند از:
 

1. مخزن

مخزن محل نگهداری مایع مورد استفاده در سیستم (به طور معمول روغن) است. همچنین مخزن گرما را به سیستم هیدرولیک منتقل می‌کند و به حذف هوا و رطوبت از مایع ذخیره شده کمک می‌کند.
مخزن روغن هیدرولیک

2. پمپ

.پمپ در سیستم وظیفه‌ی انتقال انرژی مکانیکی به داخل سیستم به وسیله‌ی حرکت دادن مایع موجود در مخزن را بر عهده دارد پمپ‌های هیدرولیک انواع مختلفی دارند و روش کار هر یک کمی متفاوت از دیگری است ولی اساس کار همه‌ی آن‌ها حرکت
مایعات از طریق فشار است. برخی از مهم‌ترین این پمپ‌ها عبارتند از
 
•  پمپ‌های دنده‌ای
• پمپ‌های پیستونی
• پمپ‌های پره‌ای
پمپ های هیدرولیکی

3. سوپاپ‌ها

در طراحی سیستم‌‎های هیدرولیکی برای راه اندازی و توقف سیستم و همچنین هدایت محل حرکت مایع، یکسری شیر تعبیه می‌شود که این شیر‌ها از طریق روش‌های دستی، الکتریکی، هیدرولیکی، پنوماتیکی و یا مکانیکی فعال می‌شود.
 

4. عملگرها

عملگرها انرژی هیدرولیکی تولید شده را دریافت می‌کنند و برای استفاده‌ی دوباره به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کند. در این سیستم‌ها از موتور هیدرولیکی برای تولید حرکت چرخشی و از سیلندر هیدرولیکی برای تولید حرکت خطی استفاده می‌شود. البته در مواردی برای عملکردهای خاص از عملگرهای مخصوص استفاده می‌شود.
جک هیدورلیکی
 
 

نحوه‌ی کار سیستم‌های هیدرولیکی

روغنی که در مخزن وجود دارد باید از یکسری صافی عبور کند تا ذرات ناخالصی معلق در روغن موجب آسیب رساندن به اجزای سیستم نظیر شلنگ‌ها، دیواره‌ی سیلندر‌ها و قطعات پمپ نشود. سپس روغن تصفیه شده وارد پمپ می‌شود. پمپ به طور معمول توسط موتور الکتریکی یا موتور درون سوز راه اندازی می‌شود. پس از شروع به کار کردن پمپ، فشار روغن در پمپ افزایش می‌یابد و بسته به توانایی پمپ، فشار در اندازه-های متفاوتی تولید می‌شود. میزان این فشار تولید شده معمولا بین 50 تا 500 بار (Bar)  است. حال روغن پر فشار از طریق شلنگ‌ها وارد سیلندرها می‌شود و با وارد کردن فشار نیروی زیادی بر میله‌ی پیستون اعمال می‌کند. در واقع همان طور که قبلا اشاره شد، پیستون‌ها نوعی از عملگرها هستند. پس از افت فشار در سیلندر، نیروی کشسانی ذخیره شده‌ی فنر تعبیه شده در طول میله‌ی پیستون سبب بازگرداندن میله‌ی پیستون به وضعیت اولیه‌ی خود می‌شود. لارم به ذکر است که در انتهای فرایند، روغن برگشتی از سایر سیلندر‌ها به مخزن روغن باز می‌گردد.
نحوه کار سیستم های هیدرولیکی
 

انواع سیستم‌های هیدرولیکی

سیستم‌های هیدرولیکی بسته به نحوه‌ی جریان سیال بین پمپ‌ها و عملگرها به دو گروه مدار باز و مدار بسته تقسیم می‌شود. در سیستم هیدرولیکی مدار باز، روغن پس از خروج از پمپ به سمت مخزن جریان می‌یابد و در آنجا ذخیره و خنک سازی می‌شود. هم چنین فرایند فیلترایسون نیز روی روغن ذخیره شده صورت می‌گیرد تا انواع آلودگی‌های موجود در روغن نظیر ذرات فلز و پلیسه‌ها از آن گرفته شود و سپس در مدار قرار می‌گیرد. اما در سیستم هیدرولیکی مدار بسته، جریان روغن به محض خارج شدن از پمپ به سمت عملگر‌ها می‌رود و سپس دوباره به پمپ باز می‌گردد.
 

مزایای استفاده از روغن

همان طور که در ابتدای مقاله گفته شد، در ابتدای استفاده از سیستم‌های هیدرولیکی از آب به عنوان سیال مصرفی استفاده می‌شد. اما آب به دلیل واکنش‌هایی که با قطعات فلزی استفاده شده در سیستم دارد، سبب زنگ زدگی می‌شود و این‌گونه عمر قطعات به کار رفته در سیستم کوتاه شده و هزینه‌های تعمیر و نگهداری سیستم افزایش می‌یابد. پس از کشف روغن، دیگر از آب استفاده نشد. روغن سبب روانکاری عناصر لغزشی مانند اجزای پیستون در داخل سیلندر‌ها می‌‍شود و از خوردگی اجزا نیز جلوگیری می‌کند. هم چنین روغن در هنگام تغییر فشار ناشی از حرکت و جریان از یک نقطه به نقطه‌ای دیگر سیستم، تغییر حجم نمی‌دهد. هم چنین اگر سیستم به طور کامل پر باشد، سرعت و فشار آن قابل کنترل است.
 

کاربرد‌های سیستم‌های هیدرولیکی

استفاده از سیستم‌های هیدرولیکی با توجه به کاربرد و مزیت فراوانی که دارد، در صنایع گوناگون بسیار رایج شده است. عمده ترین استفاده از این سیستم، در صنعت خودروسازی است. البته قبل از اینکه از سیستمهای هیدرولیکی در خودروها استفاده شود، در صنایع هوایی و در هواپیماها و جتها استفاده می‌شد. هنگامی که قدرت زیاد و حرکت آهسته و یکنواخت مورد نیاز است و هم چنین دقت در عملکرد عملگرها از اهمیت بالایی برخوردار است، از سیستم‌های هیدرولیکی استفاده می‌شود. سایر صنایعی که از این سیستم استفاده می‌کنند، عبارتند از: 
 
• ماشین ابزار
• پرس کاری
• صنایع تبدیل انرژی 
• کشتی سازی
• تاسیسات صنایع سنگین
 

مزایای سیستم‌های هیدرولیکی  

استفاده از هر سیستم و ابزاری همواره دارای مزایا و معایبی است که انسان با سنجیدن آن‌ها تصمیم به استفاده یا عدم استفاده از آن‌ها می‌گیرد. این مزایا برای سیستم‌های هیدرولیکی عبارتند از: 
 
• استحکام و قدرت بالا
• آسانی در نصب و تعمیر اجزای سیستم‌های هیدرولیکی
• توانایی تبدیل حرکت خطی به چرخشی و بالعکس
• عمر طولانی قطعات سیستم به دلیل روغن کاری
• امکان اتوماتیک کردن سیستم
• تولید و انتقال نیروهای بزرگ توسط قطعات کوچک هیدرولیکی
• توانایی بالا در معکوس کردن جهت حرکت
• نگهداری و تعمیر دستگاه‌های این سیستم با قیمت کم

معایب سیستم‌های هیدرولیکی

• افت فشار در حین انتقال مایع فشرده
• وجود خطر آتش سوزی به دلیل نشت روغن در هنگام کار با فشارهای قوی
• راندمان کمتر مولدهای نیروی هیدرولیکی نسبت به مولدهای نیروی مکانیکی
• امکان نشت فشار روغن و افت فشار در اثر اصطکاک مایعات در لوله و قطعات
• گرانی قطعات به دنبال بالا بودن مخارج تولید

نگهداری از سیستم‌های هیدرولیکی

با رعایت یک سری اصول ساده و ابتدایی می‌توان از سیستم‌های مختلف در برابر آسیب و خراب شدن جلوگیری کرد. در سیستم‌های هیدرولیکی در صورت عدم نگهداری صحیح، امکان شکست و آسیب بسیار جدی به اجزای اصلی سیستم وجود دارد. از این رو  برای نگهداری سیستم‌های هیدرولیکی نکاتی مهم وجود دارد که عبارتند از:
 
• شلنگ‎‌های فرسوده از نظر نشت روغن به صورت دوره‌ای بررسی شود.
• با تعویض به موقع فیلترهای روغن از وجود هرگونه آلاینده در روغن هیدرولیک، اطمینان حاصل شود.
• با پوشاندن دائمی میله‌های سیلندر به وسیله‌ی روغن از بروز پوسیدگی در آن جلوگیری شود.
 

۲۴ مرداد ۱۴۰۰
جویشگر


محصولات مشابه
  • سبد فلفل دلمه درجه2، سبد سورتینگ ، سبد حمل فلفل

    سبد فلفل دلمه درجه2، سبد سورتینگ ، سبد حمل فلفل

    شرکت شایان اعتماد تولید کننده انواع سبد و جعبه های پلاستیکی با مواد پتروشیمی درجه یک و بارنگهای مختلف و با تحمل دما سرد و گرم تولید کننده سبد های حمل و نگهداری و مورد استفاده در خط تولید و انبارداری فروش سبد و جعبه صنعتی مناسب برای مصارف گلخانه ای و حمل و نگه داری در سردخانه ها و سورتینگ ها سبدها جهت استفاده ماهی، میگو، کشتارگاه ها و…در وزن ، سایز و رنگ های مختلف ویژه جابجایی و حمل انواع ماهی ها، شیلات، میگو ها و… استفاده میشود. سبد 25 کیلویی ، سبد 40 کیلویی ، باسکت 40 کیلویی ، سبد 20 کیلویی و ... از محصولات ما می باشد. تولید انواع سبد فروشگاهی،سبد پروتئینی،سبد کشتارگاهی،جعبه ابزاری،سبد قارچ و خرما ،طبق انگور،سبد برداشت میوه ،قفس حمل مرغ،قفس حمل بلدرچین ،سبد کرم میلورم،پالت مسطح،پالت مشبک، پالت صادراتی و.... *ارسال به سراسر کشور و انجام صادرات

    ماشین‌آلات قزوین
  • توربین بادی سمکو

    توربین بادی سمکو

    شرکت ساحل اتحاد ارومیه بعنوان یکی از تولیدکنندگان مطرح قطعات پلاستیکی صنعتی و پیشرو در زمینه خدمات و تکنولوژی های نوین ، بخشی از امکانات مجموعه ساحل اتحاد را معطوف به توسعه و تولید قطعات مربوط به توربین های بادی و شناورهای خورشیدی کرده است . محوطه ساحل اتحاد در زمینی به مساحت 1400مترمربع و با حدود 80 نفر پرسنل از شرکتهای فعال حوزه انرژی در شمال غرب ایران میباشد. در حال حاضر این شرکت توان تولید توربین های بادی از 200 وات تا 1 کیلو وات و شناور و پنل های خورشیدی را دارد . این شرکت همچنین با در اختیار داشتن دستگاههای دقیق پلاستیک و همچنین امکان ساخت و فرمولاسیون کامپوزیت های مهندسی ، توانایی تولید توربین هایی با وزن کم ، مقاومت محیطی بالا و بازدهی مناسب را دارد . -امکان تولید برق با بادهای متوسط و سرعت کم -ظاهری جذاب -لرزش بسیار کم هنگام حرکت -مونتاژ و کاربری آسان -قالب گیری شده توسط دستگاههای تزریق به همراه مواد کامپوزیتی -طراحی خاص مگنت که مقاومت گشتاور ژنراتور را به حداقل میرساند -استفاده از میکرو پردازنده که جریان و ولتاژ را هماهنگ میکند -قابلیت بومی سازی برای موقعیت های مختلف مکانی -قابلیت جلوگیری از تبخیر آب از 10% تا 20%

    ماشین‌آلات آذربایجان غربی
  • بمبو گندم ( نمونه بردار غلات )

    بمبو گندم ( نمونه بردار غلات )

    دلایل خرید بمبو : در زمان برداشت گندم یا دیگر غلات ، باید اندازه رطوبت گندم یا غلات مورد برداشت را اندازه گیری کرد. قبل از انبار کردن گندم یا دیگر نمونه های غله باید نمونه های معرف را برداشت نمود. در هنگام نگهداری از گندم یا دیگر نمونه های غلات باید با برداشت به هنگام نمونه (رطوبت، دما و آفات) را کنترل نمود. - روش برداشت غله با بمبو یا نمونه بردار: بمبو یا نمونه بردار را به صورتی که شیارهای آن بسته شده است از بخش نوک به صورت عمود بر بار غله وارد می نماییم و با استفاده از وزن بدن و فشار نمونه بردار را داخل گندم یا غله مورد برداشت می نماییم و با بهره بردن از دسته های متحرک تی شکل بمبو شیارهای نمونه بردار را باز می نماییم تا گندم یا غلات مورد نمونه برداری وارد محفظه داخلی بمبو بشود و سپس دسته ها را به حالت شیارهای بسته در می آوریم و بعد از خارج کردن آن از محل برداشت ،نمونه های برداشته شده را از انتهایی لوله نمونه بردار خارج می کنیم. -انواع بمبو یا نمونه بردار غلات: -بمبو یک متری استیل ( نمونه بردار استیل 1 متری ) -بمبو یک و نیم متری استیل ( نمونه بردار استیل 1/5 متری ) -بمبو دو متری استیل ( نمونه بردار استیل 2 متری ) -بمبو یک متری آلمینیوم ( نمونه بردار آلمینیوم 1 متری ) -بمبو دو متری آلمینیوم ( نمونه بردار آلمینیوم 2 متری ) -بمبو یک و نیم متری آلمینیوم ( نمونه بردار آلمینیومی 1/5 متری ) -بمبو یک متری برنجی ( نمونه بردار برنجی 1 متری ) -بمبو یک و نیم متری برنجی ( نمونه بردار برنجی 1/5 متری ) -بمبو دو متری برنجی ( نمونه بردار برنجی 2 متری ) - بمبو ذرت - بمبو جو - بمبو پسته - بمبو گندم - بمبو سویا - بمبو نخود - بمبو شالی - بمبو برنج - بمبو عدس - بمبو پودر - بمبو آرد - میل پسته با قطر 60 میلی متر - سوک گونی - مقسم بذر بمبو گونی یا نمونه بردار کیسه از جنس فولاد با دسته مخصوص و خروجی انتهایی ونوک بسیار تیز جهت جلوگیری از پاره شدن کیسه در سایزهای : بمبو 30 سانتی متر نمونه بردار 35 سانتی متری ، نمونه بردار 50 سانتی متری ، 65 سانتی متری ، سوک 80 سانتی متری ، سوک 95 سانتی متر تولیدکننده انواع بمبو طبق درخواست خریدار جهت انواع محصولات از گرانول ، پودر ،مایعات و..... با قیمت مناسب

    ماشین‌آلات تهران
  • کرایه بالابر 7 متری

    کرایه بالابر 7 متری

    ارتفاع مفید 7 متر ارتفاع دسترسی 9 متر ظرفیت باربری :250 کیلوگرم منبع تغذیه: 220 ولت شهری دارای چهار چرخ خودروئی جهت تسهیل در حرکت و جابجائی مناسب سطوح ناهموار و قابلیت جابجائی با یدک کش و سرعت پائین دارای چهار جک تثبیت کننده جهت استقرار ایمن دستگاه دارای سیستم فرمان داخل کالسکه جهت اگاهی از شرایط و قیمت اجاره و نحوه یارسال دستگاه به محل مورد نظرتان با ما تماس بگیرید 09139610096

    ماشین‌آلات اصفهان