سیستم هیدرولیکی چیست؟

همه‌ی ما موقعی که در مدرسه مشغول تحصیل و خواندن علوم متفاوت بودیم، حتما یک بار از خود پرسیده‌ایم که این علوم در کجا به درد ما می‌خورد؟ یا استفاده‌ی این علوم را کجا می‌توان به عینه مشاهده کرد؟ اکنون باید گفت همه‌ی آن علوم پایه و قوانین مرتبط با دانشمندان مفید و کاربردی است. در واقع علوم و اصول آن‌هاست که سبب اختراع سیستم‌ها و دستگاه‌های جدید می‌شود. برای مثال قوانین پاسکال که در گذشته‌های خیلی دور تالیف و ثبت شده است، اساس کار سیستم‌های هیدرولیکی است. واژه‌ی هیدرولیک (Hydraulic) که از ریشه‌ی هیدرو است، واژه‌ای یونانی است که به معنای جریان مایعات است. به طور کلی با شنیدن این واژه مفهوم مایع برای ما تداعی می‌شود. به عنوان مثال وقتی نام فرایند هیدروگرافی به میان می‌آید، ذهن ما به این نکته پی می‌برد که حتما فرایندی است که در آن استفاده از آب یا به طور کلی مایعات نقش مهمی ایفا می‌‎کند. در سیستم‌های هیدرولیکی به دلیل استعداد بالای آب در زنگ زدگی اجزای سیستم، از این مایع استفاده نمی‌شود. از این رو در بسیاری از صنایع از روغن به عنوان سیال مورد نیاز در این سیستم استفاده می‌شود.
 

تاریخچه‌ی سیستم هیدرولیکی

اصول کار سیستم‌های هیدرولیکی قوانین پاسکال است که این دانشمند قوانین را در سال 1650 میلادی بیان نمود. بعد از آن در سال 1795 اولین پرس هیدرولیکی آبی توسط یک مهندس مکانیک انگلیسی به نام جوزف براما ساخته می‌شود. پس از کشف روغن حاصل از نفت، این محصول جایگزین آب در سیستم‌های هیدرولیکی می‌شود و در ادامه با گذر زمان قطعات دقیق‌تر با آب بندی بهتر ساخته می‌شود که موجب افزایش استفاده از این سیستم‌ها  می‌شود.
سیستم های هیدرولیکی

 

اجزای تشکیل دهنده‌ی سیستم‌های هیدرولیکی

یک سیستم هیدرولیکی از چهار قسمت اصلی تشکیل شده است که عبارتند از:
 

1. مخزن

مخزن محل نگهداری مایع مورد استفاده در سیستم (به طور معمول روغن) است. همچنین مخزن گرما را به سیستم هیدرولیک منتقل می‌کند و به حذف هوا و رطوبت از مایع ذخیره شده کمک می‌کند.
مخزن روغن هیدرولیک

2. پمپ

.پمپ در سیستم وظیفه‌ی انتقال انرژی مکانیکی به داخل سیستم به وسیله‌ی حرکت دادن مایع موجود در مخزن را بر عهده دارد پمپ‌های هیدرولیک انواع مختلفی دارند و روش کار هر یک کمی متفاوت از دیگری است ولی اساس کار همه‌ی آن‌ها حرکت
مایعات از طریق فشار است. برخی از مهم‌ترین این پمپ‌ها عبارتند از
 
•  پمپ‌های دنده‌ای
• پمپ‌های پیستونی
• پمپ‌های پره‌ای
پمپ های هیدرولیکی

3. سوپاپ‌ها

در طراحی سیستم‌‎های هیدرولیکی برای راه اندازی و توقف سیستم و همچنین هدایت محل حرکت مایع، یکسری شیر تعبیه می‌شود که این شیر‌ها از طریق روش‌های دستی، الکتریکی، هیدرولیکی، پنوماتیکی و یا مکانیکی فعال می‌شود.
 

4. عملگرها

عملگرها انرژی هیدرولیکی تولید شده را دریافت می‌کنند و برای استفاده‌ی دوباره به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کند. در این سیستم‌ها از موتور هیدرولیکی برای تولید حرکت چرخشی و از سیلندر هیدرولیکی برای تولید حرکت خطی استفاده می‌شود. البته در مواردی برای عملکردهای خاص از عملگرهای مخصوص استفاده می‌شود.
جک هیدورلیکی
 
 

نحوه‌ی کار سیستم‌های هیدرولیکی

روغنی که در مخزن وجود دارد باید از یکسری صافی عبور کند تا ذرات ناخالصی معلق در روغن موجب آسیب رساندن به اجزای سیستم نظیر شلنگ‌ها، دیواره‌ی سیلندر‌ها و قطعات پمپ نشود. سپس روغن تصفیه شده وارد پمپ می‌شود. پمپ به طور معمول توسط موتور الکتریکی یا موتور درون سوز راه اندازی می‌شود. پس از شروع به کار کردن پمپ، فشار روغن در پمپ افزایش می‌یابد و بسته به توانایی پمپ، فشار در اندازه-های متفاوتی تولید می‌شود. میزان این فشار تولید شده معمولا بین 50 تا 500 بار (Bar)  است. حال روغن پر فشار از طریق شلنگ‌ها وارد سیلندرها می‌شود و با وارد کردن فشار نیروی زیادی بر میله‌ی پیستون اعمال می‌کند. در واقع همان طور که قبلا اشاره شد، پیستون‌ها نوعی از عملگرها هستند. پس از افت فشار در سیلندر، نیروی کشسانی ذخیره شده‌ی فنر تعبیه شده در طول میله‌ی پیستون سبب بازگرداندن میله‌ی پیستون به وضعیت اولیه‌ی خود می‌شود. لارم به ذکر است که در انتهای فرایند، روغن برگشتی از سایر سیلندر‌ها به مخزن روغن باز می‌گردد.
نحوه کار سیستم های هیدرولیکی
 

انواع سیستم‌های هیدرولیکی

سیستم‌های هیدرولیکی بسته به نحوه‌ی جریان سیال بین پمپ‌ها و عملگرها به دو گروه مدار باز و مدار بسته تقسیم می‌شود. در سیستم هیدرولیکی مدار باز، روغن پس از خروج از پمپ به سمت مخزن جریان می‌یابد و در آنجا ذخیره و خنک سازی می‌شود. هم چنین فرایند فیلترایسون نیز روی روغن ذخیره شده صورت می‌گیرد تا انواع آلودگی‌های موجود در روغن نظیر ذرات فلز و پلیسه‌ها از آن گرفته شود و سپس در مدار قرار می‌گیرد. اما در سیستم هیدرولیکی مدار بسته، جریان روغن به محض خارج شدن از پمپ به سمت عملگر‌ها می‌رود و سپس دوباره به پمپ باز می‌گردد.
 

مزایای استفاده از روغن

همان طور که در ابتدای مقاله گفته شد، در ابتدای استفاده از سیستم‌های هیدرولیکی از آب به عنوان سیال مصرفی استفاده می‌شد. اما آب به دلیل واکنش‌هایی که با قطعات فلزی استفاده شده در سیستم دارد، سبب زنگ زدگی می‌شود و این‌گونه عمر قطعات به کار رفته در سیستم کوتاه شده و هزینه‌های تعمیر و نگهداری سیستم افزایش می‌یابد. پس از کشف روغن، دیگر از آب استفاده نشد. روغن سبب روانکاری عناصر لغزشی مانند اجزای پیستون در داخل سیلندر‌ها می‌‍شود و از خوردگی اجزا نیز جلوگیری می‌کند. هم چنین روغن در هنگام تغییر فشار ناشی از حرکت و جریان از یک نقطه به نقطه‌ای دیگر سیستم، تغییر حجم نمی‌دهد. هم چنین اگر سیستم به طور کامل پر باشد، سرعت و فشار آن قابل کنترل است.
 

کاربرد‌های سیستم‌های هیدرولیکی

استفاده از سیستم‌های هیدرولیکی با توجه به کاربرد و مزیت فراوانی که دارد، در صنایع گوناگون بسیار رایج شده است. عمده ترین استفاده از این سیستم، در صنعت خودروسازی است. البته قبل از اینکه از سیستمهای هیدرولیکی در خودروها استفاده شود، در صنایع هوایی و در هواپیماها و جتها استفاده می‌شد. هنگامی که قدرت زیاد و حرکت آهسته و یکنواخت مورد نیاز است و هم چنین دقت در عملکرد عملگرها از اهمیت بالایی برخوردار است، از سیستم‌های هیدرولیکی استفاده می‌شود. سایر صنایعی که از این سیستم استفاده می‌کنند، عبارتند از: 
 
• ماشین ابزار
• پرس کاری
• صنایع تبدیل انرژی 
• کشتی سازی
• تاسیسات صنایع سنگین
 

مزایای سیستم‌های هیدرولیکی  

استفاده از هر سیستم و ابزاری همواره دارای مزایا و معایبی است که انسان با سنجیدن آن‌ها تصمیم به استفاده یا عدم استفاده از آن‌ها می‌گیرد. این مزایا برای سیستم‌های هیدرولیکی عبارتند از: 
 
• استحکام و قدرت بالا
• آسانی در نصب و تعمیر اجزای سیستم‌های هیدرولیکی
• توانایی تبدیل حرکت خطی به چرخشی و بالعکس
• عمر طولانی قطعات سیستم به دلیل روغن کاری
• امکان اتوماتیک کردن سیستم
• تولید و انتقال نیروهای بزرگ توسط قطعات کوچک هیدرولیکی
• توانایی بالا در معکوس کردن جهت حرکت
• نگهداری و تعمیر دستگاه‌های این سیستم با قیمت کم

معایب سیستم‌های هیدرولیکی

• افت فشار در حین انتقال مایع فشرده
• وجود خطر آتش سوزی به دلیل نشت روغن در هنگام کار با فشارهای قوی
• راندمان کمتر مولدهای نیروی هیدرولیکی نسبت به مولدهای نیروی مکانیکی
• امکان نشت فشار روغن و افت فشار در اثر اصطکاک مایعات در لوله و قطعات
• گرانی قطعات به دنبال بالا بودن مخارج تولید

نگهداری از سیستم‌های هیدرولیکی

با رعایت یک سری اصول ساده و ابتدایی می‌توان از سیستم‌های مختلف در برابر آسیب و خراب شدن جلوگیری کرد. در سیستم‌های هیدرولیکی در صورت عدم نگهداری صحیح، امکان شکست و آسیب بسیار جدی به اجزای اصلی سیستم وجود دارد. از این رو  برای نگهداری سیستم‌های هیدرولیکی نکاتی مهم وجود دارد که عبارتند از:
 
• شلنگ‎‌های فرسوده از نظر نشت روغن به صورت دوره‌ای بررسی شود.
• با تعویض به موقع فیلترهای روغن از وجود هرگونه آلاینده در روغن هیدرولیک، اطمینان حاصل شود.
• با پوشاندن دائمی میله‌های سیلندر به وسیله‌ی روغن از بروز پوسیدگی در آن جلوگیری شود.
 

۲۴ مرداد ۱۴۰۰
جویشگر


محصولات مشابه
  • فروش ربات صنعتی

    فروش ربات صنعتی

    فروش ربات صنعتی با قیمت ویژه در سراسر ایران ربات جوشکاری CO2 ، ربات جوشکاری آرگون، ربات جوشکاری لیزر و پلاسما، ربات برشکاری با موتور اسپیندل، ربات برشکاری لیزر و پلاسما، ربات پالت چینی، ربات بسته بندی، ربات رنگ پاشی، ربات جابجایی در صنایع، فورج، ربات ماشین کاری چوب، فلز، پلاستیک، ربات پولیش کاری و... استفاده از برندهای معتبر ربات نو و ربات دست دوم دنیا از جمله ربات کوکا(KUKA)، ربات فانوک، ربات ABB... با تجربه یک دهه کار اجرایی و اتوماسیون خطوط تولید با استفاده از ربات های صنعتی در صنایع گوناگون در ایران. قیمت ربات صنعتی دست دوم را از ما بخواهید. خطوط تولید خود را با کمترین هزینه از حالت سنتی و دستی به رباتیک تبدیل نمایید. افزایش تیراژ و کاهش چشمگیر هزینه های تولید را متخصصان ما برای شما تضمین می نمایند. بدون نیاز به حقوق، عیدی، سنوات، سرویس و غیره جهت بهره مندی از مشاوره رایگان متخصصان تیم ما همین حالا تماس بگیرید. ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید. tekrobotic3

    ماشین‌آلات تهران
  • صندلی پشت توری جوان مدل T50

    صندلی پشت توری جوان مدل T50

    فروش صندلی اداری پشت توری مدل T50 36 ماه گارانتی بدون قید و شرط مناسب محل کار " مدیرتی، کارمندی و کارشناسی " مناسب استفاده برای فعالان در حوزه بازار های مالی مناسب تجهیز دفاتر کار شیک رنگ توری مشکی ارسال به سراسر کشور محصول وارداتی ### ویژگی‌های منحصربفرد: مکانیزم صندلی سینکرون براکت دار پایه 5 پر متحرک با آبکاری نیکل کروم جنس پشتی توری قابل شستشو جنس نشیمن فوم سرد دسته ها قابل تنظیم پشتی قفل دار ارتفاع جک 120 میلیمتر هدرست پشتی سری قابل تنظیم بک رست پشتی گودی کمر قابل تنظیم ### مکانیزم سینکرون براکت دار در صندلی های اداری چیست؟ مکانیزم سینکرون براکت دار در صندلی یک نوع مکانیزم قابل تنظیم است که برای هماهنگ‌سازی حرکات صندلی با حرکات بدن کاربر به کار می‌رود. این مکانیزم به کاربر امکان می‌دهد تا به طور همزمان و هماهنگ پشتی صندلی، نشیمن، و حتی گردنه را به شیوه‌ای که بهترین راحتی را فراهم می‌کند، تنظیم کند. براکت دار بودن به این معناست که این مکانیزم شامل پشتیبان‌های اضافی یا براکت‌هایی است که در تنظیمات مختلف به کار می‌روند و به کاربر این امکان را می‌دهند تا زاویه نشیمن، ارتفاع پشتی، و سایر ویژگی‌ها را به صورت دلخواه تنظیم کند. این نوع مکانیزم معمولاً در صندلی‌های اجرایی یا کارمندی با کیفیت بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد تا کاربران بتوانند بهترین تجربه نشستن را در طول ساعات کاری داشته باشند. ### هد رست و بک رست در صندلی های اداری به چه معناست؟ "هدرست قابل تنظیم" یا "هدرست تنظیم‌پذیر" است. هدرست در اینجا به ارتفاع قابل تنظیم پشتی صندلی اشاره دارد. به عبارت دیگر، این ویژگی به کاربر اجازه می‌دهد تا ارتفاع پشتی صندلی را مطابق با ارتفاع خود تنظیم کند. این تنظیمات معمولاً با مکانیزم‌هایی که در پایه یا قسمت پشتی صندلی قرار دارند، انجام می‌شود. به عبارت دیگر، هدرست قابل تنظیم به کاربر امکان می‌دهد تا ارتفاع بخش بالایی و پشتی صندلی را مطابق با ارتفاع و ساختار جسمانی خود تعیین کند. این ویژگی در ارتفاعی بین گردن و ستون فقرات قرار دارد و برای ایجاد حمایت و راحتی به کاربران اهمیت دارد. در مورد "بک رست" یا "پشتیبانی پشتی" به پشتی صندلی یا بخش پشتی اشاره دارید که می‌تواند دارای قابلیت تنظیم و پشتیبانی از ناحیه پشتی بدن باشد. این ویژگی نقش مهمی در ارائه حمایت و راحتی به کاربران در حین استفاده از صندلی دارد. [مشاهده فیلم صندلی T50 در آپارات](https://www.aparat.com/v/EdomR)

    ماشین‌آلات تهران
  • ریل جرثقیل جرثقیلی تیپ QU-ریل جرثقیل دروازه ای

    ریل جرثقیل جرثقیلی تیپ QU-ریل جرثقیل دروازه ای

    جرثقیل دروازه‌ای جهت جابجایی بار در محیط‌ های باز و در داخل سالن‌ها کاربرد دارند. جرثقیل دروازه‌ای قابلیت نصب بالابرهای سیم بکسلی تک و دو پل در گروه‌های کاری مختلف را دارا می‌باشد. بورس انواع ریل صنعتی ریل جرثقیلی جرثقیل انواع ریل کف پهن QU70 QU80 QU 100 QU120 Gr700 Gr900 در تمامی ابعاد ریل تیپ Aمورد استفاده در جرثقیل انواع ریلهای سنگبری ریل سنگشکن ریل های خطی ریل سبک و سنگین - معدن - جرثقیل و راه آهن ریل قطاری (ریل تیپ S - ریل تیپ A - ریل تیپ R ) ریل های پهلوی و روس و اروپا.. ریل های 30 کیلویی - ریل 33 کیلویی - ریل 38 کیلویی - ریل 44 کیلویی - ریل 51 کیلویی - ریل 60 کیلویی در تمام سایز ها دیگر ... راه آهن ( R33 - R38 - R43 - R50 - R64 - P50 - S49 - UIC54 - UIC60 ....) (معدن R8 - R12 - R15 - R18 - R24 - S10 - S14 - S18 - S24 - S30 ) ریل جرثقیلی (جرثقیل) Aتیپ( A45 - A55 - A65 - A75 - A100 - A150 - A120 ) Type R : R 33 - R 38 - R 43 - R 64 Type P :P 43 - P 50 Type UIC : UIC 50 - UIC 54 - UIC 60 Type QU : QU 70 - QU 80 - QU 100 - QU 120 جهت مشاوره یا خریدبا بورس صنعت تماس حاصل فرمایید و تمامی تیپ های دیگر ریل صنعتی انواع ریل راه آهن سنگین ریل معادن معدن ریل سبک ریل سنگبری سنگ شکن ریل سنگین تمامی متعلقات ریلی : (کلمپ تک پیچ .دوپیچ-بغلبند-پد لاستیکی و .... خرید و فروش انواع ریل آهن معادن , کوره ها استاندارد ریل روسیه ، جدول استاندارد ریل قطار , جدول اشتال ریل,ریل قطار در جدول , چوبهای زیر ریل در جدول , قیمت ریل قطار ,قیمت ریل قطاری , ابعاد ریل قطار , وزن ریل قطار , متراژ ریل قطار , آلیاژ ریل قطار , نحوه ساخت ریل قطار , ریل چیست, ریل قطار ایران , ریل قطار روسیه , ریل قطار اتریش , مشخصات فنی ریل راه آهن , ویژگی ریل فولادی , معرفی فولاد CK45, مشخصات فنی ریل راه آهن , روش تولید ریل فولادی , میزان مصرف ریل فولادی در ایران ، تولید ریل فولادی در ایران,وزن هر شاخه ریل راه آهن , مشخصات ریل UIC60 , مشخصات ریل U33 , مشخصات شیمیایی و مکانیکی ریل فولادی ، وزن ریل U33 , وزن ریل UIC50 UIC54 UIC60 , ریل راه آهن پهلوی , قیمت ریل آهنی ، همکنون برای کسب اطلاعات بیشتر و یا خرید تماس حاصل فرمایید

    ماشین‌آلات تهران
  • رول سپراتور مغناطیسی

    رول سپراتور مغناطیسی

    ول مگنت شرکت کانی مغناطیس این دستگاه یکی از جدا کننده های مغناطیسی می باشد که جهت جداسازی مواد پارامغناطیسی مانند هماتیت،گوتیت،لیمونیت، منگنز و کرومیت با شدت میدان مغناطیسی بالا تولید می گردد. در این دستگاه مواد اولیه توسط سیستم ویبره تعبیه شده بر روی تسمه نازکی ریخته شده و در ادامه ذرات فرومغناطیسی و پارامغناطیسی موجود به غلتک دستگاه که در حال چرخش می باشد، جذب شده و سپس با رسیدن غلتک به قسمت زیرین آن رها می گردند. لازم به توضیح می باشد این دستگاه برروی مواد دیامغناطیس مانند بنتونیت، کائولن ،فلدسپات و کوارتز تاثیری ندارد. ????مزایا: ✅میدان مغناطیسی بالا ✅ قابل طراحی در طبقات مختلف ✅ میدان مغناطیسی دائم و ثابت بودن شدت میدان ✅شدت میدان 12000 گوس کاربرد : خالص سازی مواد غیر فلزی مانند بنتونیت،کائولن ، فلدسپات ، منیزیت، سیلیس،ایلیمینیت. شماره تماس⬅️02122683528- 09192139205 آدرس سایت: ⬅️(.kanimeghnatis.com) آدرس کانال⬅️: t.me/kanimeghnatis20201 اینستاگرام⬅️https://www.instagram.com/kanimeghnatis/

    ماشین‌آلات تهران