انواع جوشکاری چیست؟

 اگر با دقت به وسایلی که در زندگی روزمره از آن استفاده می‌کنیم یا به ابزارآلات موجود در صنعت با ریز بینی نگاه کنیم، به این نکته پی می‌بریم که اکثرا از بهم پیوستن چندین جزء ساخته شده‌اند. شاید مهم‌ترین دلیل این اتفاق سختی و دشواری در تولید به صورت یک تکه باشد که در پی آن هرچه فرآیند تولید محصولی سخت تر باشد، قیمت تمام شده‌ی آن محصول افزایش می‌یابد و دیگر به صرفه نیست. از این رو برای اینکه اجزا را به یکدیگر متصل نگه داریم، باید از اتصالات استفاده کنیم. اتصالات به خودی خود در سه دسته تقسیم بندی می‌شوند:
 
1. اتصالات موقت
 
اتصالاتی را گویند که دو یا چند جزء را برای مدتی به یکدیگر متصل نگه دارد و به آسانی اجزا از یک دیگر جدا می‌شوند. برای مثال : پیچ و مهره، میخ، پین، خار
 
2. اتصالات نیمه موقت
 
اتصالاتی هستند که با هدف متصل نگه داشتن اجزا برای مدت طولانی استفاده می‌شوند و جدا کردن اجزای متصل شده توسط این اتصالات با دشواری همراه است ولی عملا غیرممکن نیست. برای مثال:پرچ، لحیم کاری نرم
 
3. اتصالات دائمی
 
این اتصالات برای جاهایی استفاده می‌شود که کارکرد طولانی مدت و هم چنین دوام بالای قطعات متصل بهم و خود اتصال از اهمیت بالایی برخوردار باشد. جدا کردن قطعات متصل شده توسط این نوع اتصالات به قدری دشوار و سخت است که به نوعی غیر ممکن به حساب می‌آید. برای مثال: جوشکاری، پرچ کاری و لیحم کاری سخت، چسب کاری. در این مقاله سعی داریم تا جوشکاری را به عنوان یکی از مهم‌ترین انواع اتصالات دائمی بشناسیم.

از فرایندهای جوشکاری در صنعت صرفا برای اتصال قطعات به یکدیگر استفاده نمی‌شود. بلکه از این فرایند در جهت رفع عیوب در قطعات ریخته شده و هم چنین بازسازی قطعات فرسوده‌ی مصرفی در برخی صنایع نیز استفاده می‌شود. جوشکاری در اصل بر پایه ی دو نوع فرایند دسته بندی می‌شود:
 
1. جوشکاری ذوبی 
2. جوشکاری غیر ذوبی

جوشکاری ذوبی

در جوشکاری ذوبی ابتدا به وسیله‌ی یک منبع حرارتی (اغلب توسط قوس الکتریکی) سطح دو قطعه‌ی مورد نظر تا حدی داغ شده که به نقطه ی ذوب می‌رسد. سپس مواد ذوب شده از هر دوسطح به همراه مواد ذوب شده از الکترود با هم ترکیب شده  و پس از انجماد ناحیه ذوب شده دو قطعه به یکدیگر متصل می‌شود.
جوشکاری ذوبی

جوشکاری ذوبی به فرایندهای گوناگونی تقسیم می‌شود. این فرایندها عبارتند از:
 
1. لیزر
 
در این روش با تابش اشعه‌ی پر انرژی لیزر به سطح مورد نیاز، حرارت لازمه جهت ایجاد حوضچه‌ی مذاب و رخ دادن فرایند اتصال قطعات به یکدیگر فراهم می‌شود.
 
2. اکسی گاز 
 
این فرایند به هر نوع احتراق گاز سوختنی به همراه گاز اکسیژن که سبب ایجاد منبع گرمایی برای جوشکاری شود، گفته می‌شود. این گرمای تولیدی برای ذوب فلز پایه و سیم‌جوش استفاده می‌شود.
 
3. الکترونی
 
در این فرایند قطعه توسط جریانی از الکترون‌ها با تراکم و سرعت بالا، بمباران می‌شود و کل انرژی جنبشی حاصل از برخورد الکترون‌ها با قطعه کار به حرارت تبدیل می‌شود که این حرارت سبب ذوب لبه‌های قطعات و اتصال آن‌ها پس از انجماد می‌شود.
 
4. قوسی
 
عبارت است از برقراری جریان مداوم الکترون بین الکترود و قطعه‌ کار که در پی آن حرارت تولیدی برای ذوب لبه‌های قطعات استفاده می‌شود.
 
در این بین جوشکاری قوسی بسیار پرکاربرد و به روش‌های متفاوتی انجام می شود که عبارتند از :
 
1. پلاسما
 
قوس الکتریکی بین الکترود تنگستنی و فلزات رخ می‌دهد و قوس ایجاد شده در دهانه‌ی ورودی نازل گاز بی‌اثر به وجود می‌آید که در اثر حرارت بالا  گاز های بی‌اثر یونیزه شده و محیط پلاسمایی به‌وجود می‌آید.
 
2. الکترود فلزی تحت پوشش گاز
 
در این روش اتصال در اثر ذوب کردن به‌ وسیله ی ایجاد قوس الکتریکی بین الکترود و فلز پرکننده‌ی مصرف شدنی و قطعه کار و حفاظت آن توسط یک گاز یا مخلوطی از چند گاز بدون فشار صورت می‌گیرد.
 
3. کربنی
 
الکترود مصرفی در این روش از جنس گرافیت (کربن) است و قوس الکتریکی ایجاد شده بین الکترود و قطعه کار سبب ایجاد حرارت و ذوب شدن لبه‌های قطعه‌ کار می‌شود.
 
4. توپودری
 
حرارت مورد نیاز در این روش در اثر قوس بین فلز پایه و ماده‌ی مصرفی که سیم جوش حاوی پودر است، تولید می‌شود.
 
5. زیر پودری
 
در این روش نوک الکترود داخل پودری از مواد معدنی ویژه قرار می‌گیرد که در پی آن یک یا چند قوس در زیر این پودر در امتداد مسیر جوشکاری تشکیل می‌شود.
 
6. الکترود دستی
 
در این فرایند قوس الکتریکی بین الکترود مصرفی و قطعه کار توسط جریان برق مستقیم یا متناوب ایجاد می‌شود که الکترود مصرفی را هسته ای فلزی با موادی دارای خواص مختلف پوشانده است.
 
جوشکاری غیرذوبی
 

جوشکاری غیر ذوبی

این نوع جوشکاری بیشتر به واسطه‌ی اعمال فشارهای بسیار زیاد رخ می‌دهد. این روش اغلب برای فلزات نرم مانند آلومینیوم، نقره و مس در دمای محیط استفاده می‌شود اما برای فلزاتی مانند فولاد که به راحتی به دمای ذوب حتی نزدیک هم نمی‌شود، با یک سری عملیات‌های جانبی مانند گرم کردن و افزایش دمای جسم تا حد بالایی انجام می شود.
 
همانند روش ذوبی، روش غیر ذوبی نیز به فرایندهای گوناگونی دسته بندی می‌شود که عبارتند از:
 
1. نورد 
 
در این روش برای تماس کامل، ورق‌ها روی یکدیگر قرار گرفته و تحت فشار زیاد اتصال متالوژیکی آن‌ها صورت می‌گیرد.
 
2. فراصوتی
 
در این روش انرژی لازمه از طریق انرژی مکانیکی تولید می‌شود. این انرژی توسط ارتعاش نوک الکترودهای جوشکاری و تولید امواج ماورا به سطح جوش منتقل شده و سبب ایجاد پیوند فلزی در سطح جوش می‌شود.
 
3. انفجاری 
 
این روش بهترین راه برای اتصال مواد غیر هم‌جنس می‌باشد که از انرژی کنترل شده مواد منفجره برای ایجاد پیوند فلزی با اشتراک الکترونی کمک می‌گیرد.
 
4. اصطکاکی
 
در این روش دو قسمت مورد نظر را به یکدیگر نزدیک کرده و با ایجاد حالت دورانی سریع، گرمای زیادی تولید می‌شود که سبب ایجاد حالت پلاستیسیته در لبه‌های اتصال می‌شود. درنهایت با اعمال فشار قطعات درهم فرو رفته و اتصال ایجاد می‌شود.
 
5. مقاومتی
 
اتصال قطعات در این روش از طریق حرارت ایجاد شده توسط فشار مکانیکی و جریان الکتریکی به طور همزمان رخ می‌دهد. روش مقاومتی نیز در بین روش‌های غیر ذوبی بسیار پرکاربرد است و به شیوه های گوناگونی انجام می شود:
 
1. نقطه جوش 
 
در این روش قطعه کار تحت فشار بین الکترودها قرار گرفته و جریان توسط ترانسفورماتور و بازو ها از الکترود ها و قطعه کار عبور می‌کند.
 
2. درز جوش
 
روش کار همانند نقطه جوش است. با این تفاوت که الکترودها در این روش به صورت غلطکی هستند. 
 
3. پیش طراحی شده
 
در این روش، دو قطعه روی هم قرار داده شده که یکی از آنها دارای برجستگی است. قطعه کار همانند الکترود عمل کرده و در اثر گرمای ایجاد شده در محل اتصال به دلیل عبور جریان برق از آن منطقه، برجستگی ذوب شده و اتصال با فشردن دو قطعه به یکدیگر رخ می‌دهد.
 
4. سرباره الکتریکی
 
در این فرایند دو قطعه در فاصله‌ی مشخصی از یکدیگر قرار گرفته و عملیات جوشکاری با ذوب شدن الکترود و لبه‌های قطعه کار که منجر به تولید فلز جوش می‌شود، با پر شدن درز اتصال دو قطعه از پایین تا بالای اتصال انجام می شود.
از بین همه‌ی روش‌ها و فرایندهای جوشکاری پرکاربردترین آن جوشکاری الکترود دستی به وسیله‌ی قوس الکتریکی است که در مقاله‌های بعدی به آن می‌پردازیم.
 

۱۶ مرداد ۱۴۰۰
جویشگر


محصولات مشابه
  • ❄️گیوه گلدوزی شده، خاص بپوشید، ایرانی بپوشید

    ❄️گیوه گلدوزی شده، خاص بپوشید، ایرانی بپوشید

    ❄️ *** گیوه‌های سنتی ایرانی: قدم زدن بر روی ابرها*** خاص بپوشید، ایرانی بپوشید❄️ گیوه‌های گلدوزی شده، انتخابی مناسب برای دوستداران هنر و فرهنگ ایرانی. زیبایی را به ساده‌ترین و خاص‌ترین شکلش در پای خود احساس کنید! عزیزانی که دنبال کفشی هستند که نه تنها راحتی بی‌نظیر، بلکه هنر و اصالت را هم با خود همراه داشته باشد، گیوه های گلدوزی شده ما انتخاب مناسبی است. گیوه‌های سنتی ایرانی با گلدوزی‌های ظریف و هنرمندانه‌ اش، روح و روان هر بیننده را به وجد می‌آورند اونا را امتحان کنید. با این گیوه‌ها قدم بزنید و تجربه‌ای ناب از راحتی را حس کنید – با هر گامی که برمی‌دارید، انگار که بر روی ابرها حرکت می‌کنید. هنر دست ایرانی، عشق و دقت و ظرافت را در هر دوخت و گلدوزی این گیوه‌ها بکار گرفته تا به شما احساس خاص و متفاوتی بخشد. ** چرا گیوه‌های ما را انتخاب کنید؟** • ✅ طراحی‌های اصیل با گلدوزی‌های چشم‌نواز • ✅ سبک و راحت برای استفاده روزانه و مناسب برای سفرها • ✅ دست‌دوزی با کیفیت بالا از نخ و مواد طبیعی • ✅ تجربه‌ای از هنر و فرهنگ غنی ایران در هر قدم زیبایی، هنر و راحتی را یکجا تجربه کنید. با گیوه‌های سنتی ما، شما نه تنها کفشی دارید که قدم زدن را لذت‌بخش می‌کند، بلکه با هر بار پوشیدن آن، به ترویج و حمایت از هنرهای دستی ایرانی کمک می‌کنید. امروز سفارش دهید و قدم‌های خود را با اصالت و شکوه بردارید! ❄️#گیوه_ایرانی‏ در رنگ دلخواه شما قابل شستشو در ماشین لباسشویی **********************************************************

    متفرقه البرز
  • هزینه راه اندازی کارواش اتوماتیک

    هزینه راه اندازی کارواش اتوماتیک

    یکی از راه های سرمایه گذاری که در دراز مدت به سودآوری می رسد، راه اندازی کسب و کار کارواش می باشد. کارواش ها که بصورت دستی و اتوماتیک موجود هستند، یک سری هزینه های اولیه و روزمره دارند که باید مد نظر قرار گیرند. برآورد هزینه ها و میزان کسب درآمد کارواش اتوماتیک یا دستی قبل از راه اندازی مجموعه باید مد نظر قرار گیرد. راه اندازی یک کسب و کار کارواش یک راهکار بسیار خوب برای کارآفرینی به حساب می آید. آمار متوسط ثبت شده در یک مرکز معتبر جهانی نشان می دهد که هر کارواش بطور متوسط حدود ۲۰ هزار خودرو را شستشو می نماید. بنابراین با در نظر گرفتن هزینه متوسط ۲۰ هزار تومن برای شستن و نظافت هر خودرو ( در کارواش دستی) یک حساب ساده می توان به درآمد متوسط ۴۰۰ میلیون تومان در سال رسید. اما باید توجه داشت که برای شستن هر خودرو و خرید و نگهداری تجهیزات کارواش هزینه های باید صرف گردد. هزینه اولیه کارواش ممکن است شما بخواهید یک کارواش اتوماتیک یا دستی را راه اندازی کنید. بجز هزینه اولیه اجاره یا خرید محل کارواش، هزینه خرید تجهیزات دارای اهمیت می باشد. محل احداث کارواش باید دارای فضای مدیریت، فضایی برای انتظار مشتریان، محیطی برای استراحت کارگران، محل جداگانه خشک کردن و شستن خودرو ( در مدل های دستی) و نگهداری تجهیزات باشد. هزینه یک کارواش دستی شامل هزینه های ضروری تجهیزات فشار قوی، پمپ و لوله کشی، مواد شوینده، جاروبرقی و تعبیه محل تخلیه آب و هزینه های دلخواه بازیابی و تصفیه آب می شود. در کارواش اتوماتیک یک هزینه کلی برای دستگاه کارواش و بخش های مختلف آن وجود دارد که بیشتر از هزینه کارواش دستی می باشد. با توجه به میزان بودجه سرمایه گذار، محل احداث کارواش و بررسی سود آور بودن مجموعه می توانید کارواش اتوماتیک یا دستی را انتخاب کنید. هزینه های متغیر کارواش اتوماتیک و دستی هزینه های متغیر کسب و کار کارواش شامل هزینه هایی می شود که در هر ماه می تواند متفاوت باشد. بعضی از این هزینه های شامل هزینه برق، گاز، آب، مواد شیمیایی و مواد کارواش و هزینه های تعمیر و نگهداری هستند. بررسی این هزینه ها در ادامه این مقاله انجام می شود.

    متفرقه آذربایجان شرقی
  • فروش کنسانتره مس و طلا

    فروش کنسانتره مس و طلا

    سلام واحد تحقیقات و سرمایه گذاری #مهراد_صنعت_سیناد در نظر دارد مقدار 200 تن ازمحصول کنسانتره مس حاوی چهل درصد مس 65ppmطلا و 1600 pmmنقره را با شرایط 80درصد بها سه فلز محتوا بفروش برساند کارخانجات محترم استحصال فلزات گرانبها و کارگاه های تولیدی برای دریافت شرایط خصوصی یا نمونه محصول و آنالیز مربوطه تماس حاصل نمایند لازم بذکر است ارائه و دریافت اسناد مالی برای توانایی خرید این محصول الزامی است. با تشکر از جویشگر.

    متفرقه آذربایجان غربی
  • فوم پلی اتیلن

    فوم پلی اتیلن

    انواع فوم های پلی اتیلن، کراسلینگ، فوم لوله، فوم تشک، فوم رولی نمایندگی رسمی سپهر فوم و اسپید فوم اصفهان و مرکز فروش انواع فومهای epe.xpe.eva.xps بصورت رول, فوم تشک 200*160 200*180 فومهای تخته ای در سایزها و ضخامتهای دلخواه برای هزینه کمتر از نمایندگی خرید کنید. فوم ها بهترین ایزولاسیون و بهترین عایق حرارت رطوبت و صدا می باشد. فوم های پلی اتیلن سبک و نرم بوده و قابلیت حمل و نصب آسان دارند. فوم پلی اتیلن از ترکیب حباب های ریز هوا با پلی اتیلن فشرده تشکیل شده است و خاصیت تراکم سلولی دارد. فوم پلی اتیلن نقش موثری در فرآیند صدا گیری و عایق کاری صوتی در استدیو ها دارد. همچنین از فوم پلی اتیلن به عنوان عایق حرارتی صوتی و رطوبتی در دیواره سقف و کف ساختمان ها به منظور ممانعت از انتقال صدا و رطوبت از طبقات و یا واحدها استفاده می شود.

    متفرقه اصفهان